ABD’de istihdam artışı Haziran ayında yavaşladı, ücretlerdeki artış azaldı
ABD istihdam piyasası, Haziran ayında istihdam artışının yavaşlaması ancak güçlü kalmaya devam etmesi ve tarım dışı istihdamın tahminen 190,000 kişi artmasıyla ılımlılık işaretleri gösterdi. Bu rakam Mayıs ayındaki 272,000 kişilik artışa kıyasla bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Yavaşlamaya rağmen işsizlik oranının %4’te sabit kalması beklenmektedir ki bu da işgücü piyasasındaki direncin devam ettiğine işaret etmektedir.
Ortalama saatlik kazançların Haziran ayında %0,3 oranında artması beklenmektedir; bu oran Mayıs ayında gözlenen %0,4’lük artışa kıyasla hafif bir düşüşe işaret etmekte ve ücret enflasyonunun hafiflediğini göstermektedir. Ücret artışında beklenen bu ılımlılık, Mayıs ayındaki %4,1’den Haziran 2021’deki %3,9’a kadar en küçük yıllık artışa yol açabilir.
Federal Rezerv’in 2022’den bu yana toplam 525 baz puanlık agresif faiz artışları, Fed Başkanı Jerome Powell’a göre ekonomi “dezenflasyonist bir patikaya” doğru ilerledikçe başarı belirtileri gösterebilecek olan enflasyonu kontrol altına almayı amaçlıyor. Merkez Bankası geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana gösterge niteliğindeki gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında tutuyor.
İşgücü piyasası, sağlık, eğlence ve konaklama ile eyalet ve yerel yönetim eğitimi gibi sektörler tarafından desteklendi ve bu alanlardaki istihdam çoğunlukla pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Boston College’dan Brian Bethune gibi ekonomistler ekonominin “yumuşak bir iniş” gerçekleştirdiğine ve ani bir gerileme belirtisi olmadığına inanıyor.
Üç Aylık İstihdam ve Ücret Sayımı (QCEW), 2023’ün dördüncü çeyreğine kadar istihdam artış hızının yavaşlayacağını öne sürerken, bazı ekonomistler QCEW verilerinin belgesiz göçmenler gibi işsizlik sigortası yardımlarından yararlanamayan işçileri eksik sayabileceğini savunuyor. Morgan Stanley (NYSE:MS) ekonomisti Sam Coffin, bordro anketinin yasal statüden bağımsız olarak çalışanları içerdiğini vurguladı.
Federal Rezerv’in 11-12 Haziran tarihli toplantı tutanakları, politika yapıcıların ekonominin yavaşladığını ve fiyat baskılarının azaldığını kabul ettiğini ortaya koydu. Ekonomistler, ücretlerdeki artışın yavaşlamakla birlikte, tüketici harcamalarını ve daha geniş ekonomik genişlemeyi desteklemek için yeterli olmaya devam ettiğini belirtiyor.
Çalışma Bakanlığı’na bağlı İşgücü İstatistikleri Bürosu, bu yılın Mart ayına kadar olan 12 aylık dönem için maaş bordroları karşılaştırmalı tahminini önümüzdeki ay yayınlayacak. Bu rapor işgücü piyasasının performansı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak ve Fed’in yılın ilerleyen dönemlerindeki politika kararlarını etkileyebilecek.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.