Diyet sadece fiziksel görünüm için değil, sağlık için de gereklidir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kişiye özel diyetler uygulanmalıdır. Sağlıklı ve etkili bir şekilde kilo vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bu noktalar hem diyet yapmayı kolaylaştırır hem de diyete uyum süresini artırır. İşte diyete başlarken dikkat edilmesi gerekenler.
Kaynak: https://www.yenikadin.com/diyete-basl…
Beslenme ve diyet uzmanı Yeşim Özcan, diyetinizin Pazartesi başlayıp Salı günü bitmemesi ve sürdürülebilir olması için diyete başlarken dikkat etmeniz gereken 6 kuralı sıraladı, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, sağlığa ciddi zararlar verebilecek sürdürülemez şok diyetler yerine; ‘parmak izi’ gibi hem sürdürülebilir hem de sağlıklı kilo vermeyi sağlayan kişiye özel diyetlerin uygulanması gerektiğini vurguluyor. Yeşim Özcan ‘Senin amacın; İdeal kilonuza ulaşmaya çalışırken doğru ve kalıcı beslenme davranışını hayatınızda geliştirebilmelisiniz. Bazı kurallara uyarak bunu yapmak mümkündür. Bir davranış yaptıkça kalıcı hale gelir. Diyetisyeniniz ile birlikte size uygun yöntemi bulmak, afiyetle yemek yemek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek hiç de zor değil. diyor.
1. Yeni Kadın’a göre önce hedef kilonuzu belirleyin ve sabırla ideal kilonuza adım adım ilerleyin.
Kendinizi bu diyet serüvenine hazırlarken bir anda ağır bir diyet programına girmeyin. Diyete başlamadan önce hedef kilonuzu belirlemek, hedefinize doğru daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. Birinci basamak için daha küçük ve daha gerçekçi ağırlık hedefleri belirleyin. Örneğin 10 kilo verme hedefiniz varsa önce 3 kilo vermeyi deneyin. Hedefinizi kademeli olarak artırın. Böylelikle bu durum sizi motive edecek ve koyduğunuz hedef hem ulaşabileceğiniz hem de sağlıklı kalabileceğiniz bir hedef olacaktır. Bu da gerginliğe girmeden etkili sonuçlar almanızı sağlar.
2. Size en uygun diyet formülünü belirleyin.
Diyet programları denilince aklınıza genellikle internette ya da çevremizde anlatılan hızlı, şok ve kesintili diyet programları gelebilir. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız bir uzman tarafından size özel bir diyet programı yazılmalıdır. Size özel muayeneler yapıldıktan sonra beslenme programı oluşturulmalıdır. Yapacağınız şey çok kolay; bir diyetisyenle görüşmek; diyetiniz, hayatınız, çalışma saatleriniz hakkında ayrıntılı olarak konuşmak için.
3. Hızlı kilo vermeyi vadeden şok diyetlerden uzak durun.
Kilo vermek için çoğunlukla herkes kısa süreli şok diyetler yapmayı tercih eder. Ancak şok diyetler sağlığa zarar verir ve diyeti bıraktıktan sonra verdiğiniz kiloları geri almanıza neden olur. Beslenmeniz tıpkı parmak iziniz gibi size özel planlanmalıdır. Kilo vermek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız kısa süreli periyodik şok diyetler yerine bir uzman tarafından size özel hazırlanmış ve vücudunuza uygun bir diyet ve antrenman programı uygulamalısınız. Sağlıklı beslenmeyi ve sağlıklı yaşamayı alışkanlık haline getirdiğinizde fazla kilolarınızdan kurtulmanız daha kolay olacaktır.
4. Diyet yapmaya karar vermenin bir süreç, diyet yapmanın ise farklı bir süreç olduğunu bilin ve hazır olup olmadığınızı kendinize sorun.
Hayat değişikliklerinden etkilenen biriyseniz, kilo verme sürecinin aksaması sizi daha fazla gerginliğe sokuyorsa daha sakin ve daha gerçekçi bir döngü bekleyebilirsiniz. Diyete başlarken yapmanız gereken ilk şey hazır olup olmadığınızı anlamaktır. Kendinizi hazır hissetmiyorsanız, diyete başlamak zorunda değilsiniz. Hatta bu kadar yoğun bir dönemde kendinize bakmanız sizin için çok uygun olabilir.
5. Diyete başlamak için kendinize haftalık hedefler belirleyin.
Günlük ihtiyacınız kadar su için. Her gün en az 7 saat uyuyun. Tatlı, şekerli, hamur işi gibi kilo almanıza neden olan her şeyi yarıya indirin ve haftada en az 3 saat mutlaka yürüyün. Sadece bu 4 maddeyi değiştirmeye başladığınızda bile büyük bir sorun haline gelen kilo verme sürecinizin kolaylaştığını göreceksiniz. Bu adımları yaparken not almak sizi daha da motive edebilir.
6. Ödül ve cezalardan kaçının.
Asla bir ödül yemeği veya ceza yememelisiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan ‘Bu hafta çok kilo verdim, bu yüzden kendimi ödüllendirmeme izin verin. Veya ‘Ben hiç kilo vermedim. ‘Bu hafta paçayı sıyırmamalıyım’ gibi ödül ve cezalardan kaçının. Bu da uzun vadede sizi mutsuz edecek, motivasyonu düşürecek ve kiloları geri getirecektir. Bunu önlemek için ödül ve ceza sisteminden çıkıp porsiyon kontrolü ile tanışabilirsiniz. Hangi yiyecek neyin yerini alır? İçeriğin nasıl planlanacağı vb. konularda diyetisyeninizden destek alabilirsiniz. diyor.