Bir yönetmeni anlamanın en iyi yolu ona macerasında eşlik etmek ve filmlerini izlemektir. Ünlü yönetmenler zaman içinde zorlu yollardan geçerek filmlere imza attılar. Sinema dünyasının başarılı yönetmenlerini tek bir listede toplamak elbette ki mümkün değil. Bir yönetmenin iki filmini sizler için derledik. Listenin geri kalanı takip edecek.
İyi seyirler.
Yönetmen Christopher Nolan bu listenin başında olmayı hak ediyor.
1970 doğumlu İngiliz yönetmen, filmleriyle muhtemelen en çok hasılat yapanlar arasında yer alıyor. 1998 yılında takip etme Şirketin açılışını yapan Nolan, ilmek ilmek mesleğinde zirveye ulaştı.
Hafızanın işleyişi, zamanın çok yönlülüğü, kimliğin inşası gibi derin meseleleri özellikle bilimkurgu türünde ele almayı seven yönetmenin onlarca tanınmış ve başarılı filmi bulunmaktadır. hatıra (2000), uykusuzluk hastalığı (2002), Batman Başlıyor (2005), Prestij (2006), başlangıç (2016), Dunkirk (2017) bu ünlü sinemaların ortasında yer almaktadır.
Yıldızlararası (2014)
Herkesin rahatlıkla en etkileyici sinema salonlarının ortasında sayabileceği Interstellar’da bir kaşif ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlamak için uzayda bir solucan deliğinden geçiyor.
Matthew McConaughey’in oyunculuğu ve görsel zevki ile bu filmi defalarca izleyebilecekmişiz gibi geliyor.
İlke (2020)
Başrollerini John David Washington ve Robert Pattinson’ın paylaştığı film, uluslararası casusluğun alacakaranlık dünyasında gerçek zamanın ötesinde ortaya çıkma göreviyle seyahat ederken tüm dünyanın hayatta kalması için savaşan bir kahraman hakkındadır.
Sinemada felsefenin bayrak taşıyıcısı Ingmar Bergman
1918 yılında bir rahibin oğlu olarak dünyaya gelen Bergman, birçok filminde kendi hayatından biyografik öğeler kullanır ve kendine özgü dili ve çekim yöntemleriyle zamanla bir ikon haline gelir. Filmlerinde genellikle inanç, Tanrı’nın varlığı, ölüm ve yaşam kavramlarını felsefi bir derinlikte işler.
Det Sjunde Inseglet (1957)
Yedinci Mühür sinema, Bergman’ın kendi dilini en iyi yansıtan filmlerinden biridir. İnanç ve ölümün derinlemesine sorgulandığı filmde, Haçlı Seferleri’nden sonra İsveç’e dönen bir şövalye, Kara Veba sırasında Azrail’e karşı satranç oynuyor ve yaşam, ölüm ve Tanrı’nın varlığına dair cevaplar arıyor.
Kişi (1966)
Derin bir sinema da olan yapımda psikoloji öyle yer kaplıyor ki herkesin ölmeden önce izlemesi gereken değerli bir eser. Bir hemşire ve dilsiz bir aktrisin kişilikleri zamanla birbirine karışıyor ve kadınların dönüşüm hikayesini takip ediyoruz.
Eşsiz görünümüyle Ari Aster!
1986 doğumlu Amerikalı Aster, üç filmiyle ön plana çıksa da iz bırakmayı başaran bir yönetmen.
Kalıtsal (2018)
Toni Collette, Gabriel Byrne ve Alex Wolff’un başrollerini paylaştığı 2018 korku filminde bir aile, miras olduğunu düşündükleri kaderden kaçmaya çalışır.
Midsommar (2019)
Yönetmenin ikinci sinemasının birincisine göre klasik bir kaygı sineması olması açısından daha garip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Pek çok bilinmezliği ve görüntüyü barındıran sinemayı uzun bir aradan sonra izlemek isteyeceğinizi düşünüyorum.
Bir çift ve arkadaşları, ülkenin efsanevi İsveç yaz ortası festivalini ziyaret etmek için Kuzey Avrupa’ya giderler. Pastoral bir iç gözlem olarak başlayan şey, hızla bir pagan kültünün elinde giderek artan şiddetli ve tuhaf bir rekabete dönüşür.
Başrollerini Florence Pugh, Jack Reynor ve Will Poulter gibi isimlerin paylaştığı filmi izlerken her geçen dakika gerginliğiniz daha da artacak.
Damien Chazelle, müzikallerin adamı
yönetmenlik kariyeri Guy ve Madeline bir bankta adlı müzikalle yola çıkan ve kariyeri boyunca pek çok ödül alan yönetmenin en bilinen sineması elbette ki. LaLa Land yeni çıkan sinema Babil Beklentileri de oldukça yükseltti.
La La Land (2016)
Los Angeles’ta kariyerlerini ilerletmeye çalışan bir piyanist ve bir aktris, gelecek hayallerini uzlaştırmaya çalışırken birbirlerine aşık olurlar ve ortaya nefis bir müzikal çıkar.
Senaryosunu Chazelle’in yazdığı filmde Ryan Gosling ve Emma Stone ikilisini izlemek oldukça keyifli.
Babil (2022)
Başrollerini Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva’nın paylaştığı film, geçtiğimiz yılın en çok beklenen yapımlarından biriydi.
Devasa bir hırs ve aşırılık öyküsü olan bu film, Hollywood’un dizginlenemeyen çöküş ve ahlaksızlık dönemindeki birçok karakterin yükselişinin ve düşüşünün izini sürüyor.
Daniels yönetmen efsanesi
Daniel Kwan ve Daniel Scheinert ikilisinin ‘Daniels’ olarak sinema dünyasına damga vurduklarını ve birçok başarılı işe imza attıklarını biliyoruz.
İkili, kariyerlerine müzik videoları yönetmeni olarak başlasa da kısa sürede birbirinden değerli filmlere de imza attı.
İsviçre Ordusu Adamı (2016)
Daniel Radcliffe ve Paul Dano’nun etkileyici oyunculuğu bir yana, meselenin ele alınış biçimi.
Issız bir adada mahsur kalan çaresiz bir adam, bir cesetle arkadaş olur ve birlikte gerçeküstü bir eve doğru yolculuğa çıkarlar.
Size garip gelecek birçok sahneye hazır olun.
Her Şey Her Yerde Hepsi Evvel’de (2022)
Orta yaşlı Çinli bir göçmen, başka dünyaları keşfederek ve yaşayabileceği hayatlarla temas kurarak tek başına varoluşu kurtarabileceği çılgın bir maceraya atılıyor.
Komedi ve maceraya doyacağınız, birçok detayda yönetmen imzasını fark edeceğiniz bir sinema.
Tayvan’ın ödüllü yönetmeni Ang Lee
İlk sinemasını 1992 yılında çeken yönetmen, o günden bu yana oldukça verimli filmler üretiyor. His ve hassaslık (1995), Çömelmiş Kaplan, Gizli Ejderha (2000), Hulk (2003) filmleriyle adını efsaneleştirse de yönetmenin en unutulmaz iki filmine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Brokeback Dağı (2005)
Jake Gyllenhaal ve Heath Ledger’in inanılmaz uyumuyla ilerleyen sinemayı unutmak mümkün mü?
Ennis ve Jack, cinsel ve duygusal bir ilgi geliştiren iki çobandır. İkisi de kendi kız arkadaşlarıyla evlenince ilgi alanları karmaşıklaşır.
Pi’nin Hayatı (2012)
Denizdeki bir felaketten kurtulan genç bir adam, destansı bir macera ve keşif yolculuğuna çıkar. Uzaktayken başka bir kurtulanla beklenmedik bir bağ kurar. Diğer kurtulan, feci bir Bengal kaplanıdır.
Nefesimizi tutarak izlediğimiz bu serüven oldukça başarılıydı ki hem kalbimizde bir yere dokunmayı başardı hem de hayattaki çok değerli sorunları düşündürdü.
Korku türünün genç yeteneği James Wan
1977 doğumlu Çinli yönetmen, genç yaşta gösterdiği başarı ile adından çokça söz ettiren bir isim. Korku türünün en kült sinemalarını çeken yönetmen, daha çok dizi filmler çekmiştir. Tabii ki en ünlüsü Testere efsane.
Sihirbaz (2013)
Patrick Wilson ve Vera Farmiga’nın canlandırdığı paranormal araştırmacılar Ed ve Lorraine Warren, çiftlik evlerinde karanlık bir varlık tarafından terörize edilen bir aileye yardım etmek için çalışıyor.
İkinci film 2016’da, üçüncü film ise 2021’de vizyona girdi.
Hızlı ve Öfkeli 7 (2015)
Vin Diesel ve Paul Walker’ın efsanevi film serisinin yedinci filminde Deckard Shaw, komadaki kardeşi için Dominic Toretto ve ailesinden intikam almak istiyor.
Özlü sinema filmleri ile adını unutmayan isim Matt Reeves
canavar filmi yonca tarlası (2008) ve romantik korku filmi Girmeme izin ver (2010) yaptığı yapımlarla adından söz ettirse de asıl ününü Türkiye’de yaşamıştır. Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti (2014) vizyona giren bir bilim kurgu filmi olmuştur.
Maymunlar Cehennemi Savaşı (2017)
Senaryosunu Mark Bomback ve yönetmen Matt Reeves’in kaleme aldığı sinema, günümüzde hâlâ kült yapımların ortasında. Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti (2014), Caesar daha karanlık içgüdüleriyle boğuşur ve kendi türünün intikamını almak için kendi efsanevi macerasına atılır.
Batman (2022)
Robert Pattinson son Batman olarak karşımıza çıkıyor. Sadist bir seri katil, Gotham’daki önemli siyasi figürleri öldürmeye başlayınca Batman, şehrin gizli yolsuzluğunu araştırmak ve ailesinin bu işe karışmasını sorgulamak zorunda kalır. Yönetmenin imzasını sinemanın birçok yerinde hissedebiliyorsunuz.
Yeni Dalga hareketinin büyükannesi Agnès Varda
1928 doğumlu Varda, 1950’lerden vefatından kısa bir süre öncesine kadar pek çok film çekmiş ve adını en iyi yönetmenler arasına yazdırmış bir ustadır. Çektiği kısa filmler ve belgesellerle kendi yolunu çizdi.
Sans Toit Ni Loi (1985)
Genç bir kadının cesedi bir hendekte donmuş halde bulundu. Agnès Varda’nın yazdığı sinemada, onun kaçınılmaz ölümüne yol açan olayları flashback’ler ve röportajlar aracılığıyla görüyoruz.
Sandrine Bonnaire’in başrolde olduğu yapım, Venedik Sinema Festivali’nde Altın Aslan ödülünü aldı.
Les Glaneurs ve La Glaneuse (2000)
Varda’nın bu belgeseli, hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Hasattan sonra tarlaları toplayanlardan Paris’in çöplüklerini temizleyenlere kadar Fransa’daki her türden toplayıcıyla röportaj yapıyor ve filme alıyor.
Lübnan Kraliçesi Nadin Labaki
Lübnanlı oyuncu, senarist ve film yönetmeni Labaki, kendine has bir telaffuz yaratmayı başarmış başarılı bir kadın yönetmen. Daha çok yönetmenliğini yaptığı sinemalarda da kendini oynamayı tercih etti. Yönetmenliğini yaptığı sinemalar oyuncu sayısına göre az olsa da kamera arkasında çok çalıştı.
Karamel (2007)
Beyrut’ta yaşayan beş Lübnanlı kadının günlük hayatlarını konu alan bir romantik komedi. karamel, Labaki’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ilk sinemadır.
Benim Capharnaum’um (2018)
Şiddet içeren bir suçtan beş yıl hapis cezasını çekmekte olan 12 yaşındaki bir erkek çocuk, kendisini ihmal ettikleri için ailesine dava açar. İçimizi parçalayan ama sonunda gülümseten bu sinema, yönetmenin kesinlikle en başarılı işlerinden biri.
Yeni Zelandalı yönetmen Andrew Adamson
Bir film yönetmeni, yapımcı ve senarist olarak Adamson doğal olarak Shrek Ve Narnia Günlükleri i ile sinema dünyasına adını yazdırdı.
Shrek (2001)
Yönetmen koltuğunda da Vicky Jenson oturuyor. Shrek Her yaştan insanın keyifle izleyebileceği bir film. Adamson, Mike Myers, Eddie Murphy ve Cameron Diaz tarafından seslendirilen dizinin devam filmlerini de yönetti.
Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap (2005)
Film, bir gardırobun içinden geçerek Narnia diyarına giden ve onu kurtarmak için mistik bir aslanın rehberliğinde kaderlerini öğrenen dört çocuğu konu alıyor.
haberdigor.xyz