Teknoloji

Siri’ye yeni yetenek: Gelecekte insanların dudaklarını da okuyabilecek

Apple’ın Siri’sinin yapamadığı birçok şey arasında dudaklarınızı okumak var. Ancak yeni ortaya çıkan bir Apple patenti, şirketin aktif olarak tescilli bir dudak okuma programının nasıl görüneceğini araştırdığını gösteriyor.

Patent başvurusu ilk olarak bu yılın Ocak ayında yapıldı ve hareket bilgilerinin bir kelime veya ifadeyle eşleşip eşleşmediğini belirleyen bir sistemi açıklıyor. Şemalar, ” Merhaba Siri”, “ geç” veya ” sıradaki şarkıÖzellikle “” gibi kolay sesli komutlarla Siri’den ve tüm bu girişlerin, kullanıcıların ağız kısımlarını analiz eden bir algoritma sayesinde nasıl iyileştirilebileceğinden bahsediyor.

Patent, ilk olarak Apple Insider tarafından belirtildiği gibi, Siri gibi ses tanıma sistemlerinde bariz sorunlar olduğunu açıklıyor. Sesler, arka plan gürültüsü tarafından bozulabilir ve insanların seslerini her zaman izleyen diğer sensörler çok fazla pil ve işlem gücü tüketir. Böyle bir sistem asla bir cihazın kamerasını kullanmaz. Bunun yerine, ses tanıma yazılımı, ağzı, boynu veya başı kaydetmek ve bu hareketlerden herhangi birinin insan konuşmasını işaret edip edemeyeceğini belirlemek için telefonun hareket sensörlerinden birini kullanır.

Apple’ın patentinde belirttiği gibi, bu sensörlerin istenmeyen uyaranlar tarafından bozulma olasılığı mikrofonlara göre çok daha az. ivmeölçer veya jiroskop . Patent, bu tür hareket algılama teknolojisinin AirPod’lara ve hatta “akıllı gözlüklere” nasıl entegre edilebileceğine dair belirsiz bir referans içerdiğinden, bu teknolojiyi yalnızca bir telefonda kullanmak gerekli görünmüyor. iPhone. Belgelere göre, cihazlar ince yüz kaslarını, titreşimleri veya kafa hareketlerini algılayabilir. Apple’ın akıllı gözlük kullanım amaçlarına yıllar önce son verilmiş olsa da şirketin Vision Pro kulaklığı bu alanda bir başka cazip aday olabilir.

Apple’ın bu teknolojiyi gerçekleştirmek için muhtemelen bir makine öğrenimi modeli geliştirmesi gerekecek ve patentte ” ilk dil modeli”, örnek veri kümeleri üzerinde eğitilmesi gerekecek bir modelden bahsedilmektedir.

Elbette Apple, bazıları diğerlerinden biraz daha inanılmaz olan çok sayıda patent başvurusunda bulundu ve bunların büyük çoğunluğu nihai çalışmalara dönüşmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu